Dit zijn de dingen die je moet regelen als nieuwe student

0
102

Binnenkort de middelbare school verlaten voor je nieuwe hogeschool, universiteit of MBO? Dan gaat er een heleboel voor je veranderen! Zowel op sociaal als financieel vlak komen er voor jou als nieuwe student veel dingen op je af. Deadlines, presentaties en essays, maar ook een nieuwe stad of studentenwoning. Wat je ook mocht gaan doen, een aantal dingen zijn voor nieuwe studenten fijn om te weten. Wij zetten een aantal dingen voor je op een rijtje die je moet regelen als nieuwe student.

Je inschrijvingen

Oké, we horen je denken: is dit niet een beetje overbodig om te melden? Toch is het belangrijk nog even goed te checken of je inschrijving helemaal goed is doorgekomen bij je aankomende onderwijsinstantie. Een opleiding kan vragen naar specifieke kopieën, zoals die van je cijferlijst, diploma of profielwerkstuk. Als je niet zeker weet wat je nodig hebt, kan je Studielink raadplegen. Hier vind je namelijk altijd alles wat er nodig is voor je inschrijving. Je hebt wel een DigiD nodig om in te loggen, dus zorg ervoor dat je die bij de hand hebt.

De geldzaken

Om je dure studie te betalen, is het belangrijk om je basisbeurs of studiefinanciering goed te regelen. De middelen zijn er om jou een handje te helpen tijdens je studententijd, maar je moet wel zelf aangeven welke je nodig hebt. Voor 1 september moet je aan je studie doorgeven hoe je deze wilt gaan bekostigen. Je kan er bijvoorbeeld voor kiezen dit in termijnen, of in één keer te doen. En vergeet je studenten-ov niet! Door middel van deze kan jij kosteloos op de campus komen elke dag. Websites als Studenten Wegwijzer helpen je op weg met je prangende vragen.

Het materiaal

Het is een welbekend dilemma bij studenten: koop je de boeken wel of niet? De lijst die je krijgt toegestuurd voordat je opleiding begint is niet altijd even toereikend. De kans is namelijk groot dat je een deel van de boeken helemaal niet veel zal gebruiken. Voor andere boeken is het soms wel essentieel om over de nieuwste versie te beschikken. Het kan helpen om tweedejaarsstudenten te raadplegen: zij kunnen je adviseren over welke boeken je tweedehands kan aanschaffen.

Op jezelf

Kies je ervoor om uit huis te gaan? Dan zijn er natuurlijk nog meer dingen die je goed moet regelen! Het kan een flinke klus zijn om een studentenwoning te vinden, maar als je deze eenmaal hebt gevonden, zijn er nog wat dingen om na te checken. Heb je bijvoorbeeld al nagedacht over een inboedelverzekering? Welke dingen zijn nog nodig in je woning? En pas je je studenten-ov aan om in het weekend te reizen? Voordat het je allemaal gaat duizelen, willen we je op het hart drukken dat, ondanks al het geregel, er ook gewoon een hele leuke tijd voor de deur staat. Doe dan ook vooral beroep op de mensen om je heen, die je vast en zeker graag bijstaan met al je vragen. En vergeet ook niet een beetje te genieten van het moment!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in