Hoe zorg je voor veilig netwerkbeheer?

0
121

Veel mensen maken gebruik van netwerken tegenwoordig, wat niet zo gek is aangezien veel dingen

ook niet meer zonder gedaan kunnen worden. Maar omdat het zoveel gebruikt wordt, zijn er ook veel hackers die proberen achter deze gegevens te komen. Daarom is het erg belangrijk dat je alles goed beveiligd, maar hoe zorg je voor een veilig netwerkbeheer? Hieronder bespreken we hoe je voor een veilig netwerkbeheer kan zorgen. 

Authenticatie

Een goede beveiliging begint met een sterke authenticatie. Dit is een soort toegangscontrole die kijkt of jij wel echt degene bent die in het netwerk wilt. De eerste stap van de authenticatie is natuurlijk het wachtwoord, zorg dat je voor alle apparaten zoals routers, switches en servers sterke wachtwoorden hebt waar mensen niet zomaar achter kunnen komen. Gebruik als het kan ook multifactor-authenticatie, zo zit er nog een extra stap tussen inloggen na het wachtwoord invoeren. 

Software-updates

Met iedere nieuwe update komen er weer extra dingen mee die er voor zorgen dat jouw netwerk beter beveiligd is. Hackers vinden namelijk steeds nieuwere en creatievere manieren om jouw gegevens te kunnen achterhalen en met die update zorg je er voor dat zie die manieren niet meer kunnen toepassen. 

Netwerkmonitoring

Het is verder ook belangrijk om regelmatig de netwerkactiviteiten te controleren, zou kan je zien wie er op het netwerk zit en wat er mee gedaan wordt. Zo kun je eventuele verdachte activiteiten identificeren en actie ondernemen als dit nodig is. 

Firewalls en IDS/IPS

Firewalls en IDS/IPS-systemen spelen een belangrijke rol bij het beschermen van netwerken tegen externe bedreigingen. Het is een extra beveiliging op het netwerk die er voor zorgt dat mensen die geen toegang horen te hebben er ook niet in kunnen komen. Met de IDS/IPS systemen kan er verdachte activiteiten gedetecteerd wordt en potentiële aanvallen geblokkeerd worden. 

Training medewerkers

Als iemand bij jou zijn netwerkbeheer uitbesteden komt, dan is het belangrijk dat alle medewerkers goed getraind zijn. Zorg ervoor dat alle medewerkers op de hoogte zijn van de netwerkbeveiligingsprotocollen en -procedures. Mocht je opgeleid willen worden in de IT, zonder IT achtergrond, kijk dan eens op https://www.qquest.nl/werken-bij/it-traineeship/.

Het is in het huidige tijdperk erg van belang dat je netwerk beveiligd is. Zorg voor een goede authenticatie door een sterk wachtwoord en eventueel een multifactor-authenticatie. Doe regelmatig software updates en monitor het netwerk. Gebruik als laatste firewalls en IDS/IPS systemen. Zorg dat de medewerkers goed getraind zijn.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in