Refurbished laptop, kopen of niet

0
122

Refurbished laptop is een aanduiding die is ingeburgerd voor gerenoveerde laptops. Het woord renovatie wordt normaliter voor het opknappen van gebouwen gebruikt. Maar de doelstelling voor elektronica is dezelfde, namelijk een nieuw leven geven. Waar refurbishing in de praktijk op neerkomt, is het herstellen en waar nodig vervangen van onderdelen, opdat het apparaat weer goed bruikbaar wordt. Elektronica gaat vele jaren mee. Fabrikanten vervangen steeds meer de bewegende onderdelen in elektronische apparaten. Hoeveel ronddraaiende volumeknoppen worden er nog gebruikt? In moderne elektronische apparaten komen we ze niet meer tegen.

Wie koopt nieuw

We vervangen elektronische apparaten in het algemeen omdat ze niet meer aan onze wensen voldoen en/of we ze gewoon willen vervangen door wat nieuws. Als je bijvoorbeeld een professionele software-ontwikkelaar bent, dan heb je graag een snelle laptop. De zwaarder wordende ontwikkelgereedschappen dwingt je om met regelmaat je laptop door een nieuwe met meer capaciteit te vervangen. Fabrikanten van laptops spelen daar op in door frequent nieuwe modellen uit te brengen.

Bruikbaarheid

Als iemand zijn laptop vervangt door een nieuwe, dan wil dat helemaal niet zeggen dat de laptop die wordt vervangen niet meer deugt. Voor andere personen kan die nog een zeer bruikbaar apparaat zijn. Veel mensen gebruiken een laptop voor niet veel meer dan sociale media en email, en voor hen geldt niet dat tijd geld is. Met een refurbished laptop kan dan het nodige geld worden bespaard, terwijl die heel goed kan voldoen. De harde schijf, het toetsenbord en beeldscherm zijn de meest kwetsbare componenten. Maar bijvoorbeeld de CPU en het geheugen, wanneer geven die problemen? Elektronische componenten moeten natuurlijk niet nat worden, want dat is vaak fataal.

Wat kopen

Met elke aanschaf van een computer, nieuw of refurbished, zal je goed moeten nadenken over wat niet alleen je huidige behoefte is, maar ook die in de toekomst. Hoeveel programma’s wil je tegelijk open hebben staan? Is er meer opslag nodig? Je koopt ook geen kinderschoenen, opdat het kind er binnen korte tijd uitgroeit. Ook als je behoefte niet wijzigt, dien je te bedenken dat nieuwe versies van programma’s doorgaans steeds zwaarder worden. Gesproken over het besturingssysteem, is het natuurlijk niet handig om nog een computer met Windows XP te kopen. Niet omdat dat niet zou deugen, maar vanwege de ondersteuning van de fabrikant ervan. En programma’s zullen waarschijnlijk er niet mee werken.

Waar kopen

Je kunt natuurlijk een gebruikte laptop van een particulier kopen. Als je die persoon goed kent, dan zal dat wel vertrouwd zijn. Maar anders geldt ‘garantie tot de deur’. Het is wat anders als je een refurbished laptop bij een gespecialiseerd bedrijf met een goede reputatie koopt, zoals Hardwareprins.nl. Dan weet je dat het apparaat grondig is getest en dat het geen onderdelen heeft waarvan het levenseinde nabij is. Het geheugen wordt helemaal opgeschoond en het besturingssysteem wordt opnieuw ge├»nstalleerd. En je zal voor een korte periode garantie ontvangen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in